Cum gătim pastele făinoase fără sare

Eu nu prea am gătit paste fără sare. Mi-a fost greu să mă adaptez la asta având în vedere faptul că cel mai mult îmi plac pastele cu branză. Sărată. La rândul lui, soțul meu nu era un mare consumator de paste și, prin urmare, n-am prea avut motive să mă perfecționez pe partea asta. De aceea m-am bucurat foarte tare atunci când am primit un nou email de la Andrei Tiut, cel care a donat și rețeta de supa de roșii. Așa cum scrie chiar autorul, acum nu este vorba despre o rețetă propriu-zisă, ci, mai degrabă, o tehnică de a găti pastele sau un articol cu sfaturi prețioase despre cum putem face în așa fel încât pastele fără sare să aibă gust. Eu l-am găsit foarte util și am aflat multe lucruri importante din el. Îl scriu mai jos, așa cum mi-a fost transmis de către cel care l-a scris alături, desigur, de multe mulțumiri:

Cum gătim pastele făinoase fară sare


„Cel mai rău lucru în dieta fară sare este apa. Apa diluează gustul și daca nu îl potențezi cu sare riști să rămâi cu o chestie fadă și abia mancabila. Sigur există soluții, printre care cea mai importantă e timpul. Dar apa, pentru noi la dieta ca și pentru alcoolici, este dușmanul.
Al doilea cel mai rău lucru sunt pastele făinoase. Ele se produc cu sare și se fierb în sare și se mai adaugă sare și în sos pentru a ascunde secretul că gustul lor e prea subtil pentru maimuța mâncătoare de fructe din noi.
Există și aici soluții că să mănânci paste nesărate și gustoase. În număr de patru: citește eticheta, cumpără subțire, nu fierbe niciodată în apă, adaugă gust. Să le luăm pe rând.


Citește eticheta


Înainte de a citi eticheta trebuie de fapt să hotărâți care este limita acceptabilă de sare. Pentru mine este 0,01%. Mai puțin de atât nu ar fi fezabil pentru că mulți producători scriu pe etichetă 0,01% ca un fel de a se proteja de control. Că mai rotești utilajele de producție, mai transpiră un muncitor în coca, se întâmplă.
Ca paste făinoase de grâu care respectă regula asta cunosc Combino (la Lidl 0,00%) și Barilla standard (peste tot, 0,01). Observați cum consum doar paste care publică eticheta cu 2 zecimale. 0% poate însemna 0,49% care a fost rotunjit. Și 0,01 poate să însemne 0,0149 dar asta tot este de 33 de ori mai puțin.
Dar destul cu matematica. Și să trecem la pastele făinoase de orez pe care le gășiți la Mega Image la raftul „internațional” sau, mai ieftin, în orice magazin cu mâncare asiatică. Doar aveți grijă să nu ascultați ce spun vânzătorii despre conținutul de sare și să citiți eticheta.


Cumpără subțire


Bun, deci noi vrem ca pastele să fie bine combinate cu sos, ca să compenseze lipsa sării. În bucătăria cu sare dacă vrei să simți sosul alegi paste late, care să îl „țină”. Doar că pastele late sunt groase, nu absorb gustul și rămân fade. Un an de zile am tot încercat să gătesc farfalle până să înțeleg acest adevăr de bază; dar acum că eu l-am înțeles vi-l spun și vouă că să nu mai faceți aceeași greșeală.
(Gazda acestui blog are o reteta de salata de farfalle, dar acolo pastele par niste ingrediente minoritare.)
Deci alegem paste subțiri. De exemplu spaghettini care sunt mai subțiri decât spaghetele (a nu se confunda cu spaghettoni care sunt mai groase). Am descoperit de curând și capelloni, subțiri „ca firul de păr” – se găsesc prin câte un „concept store” și încă nu le-am testat.
La pastele de orez nu trebuie să avem grijă, că sunt deja subțiri și permeabile.
Ce nu am putut găsi sunt tăieței de grâu. Sigur, tăiețeii sunt subțiri dar, din motive care mă depășesc, au sare peste limita mea acceptabilă. Deci, dacă este nevoie, substituiți cu spaghettini sau tăieței de orez. (În general, dacă gătiți românește, tăiețeii de orez merg la mâncărurile unde merge și orezul.)


Nu folosiți apă chioară


Ați înțeles deja logica de bază. Pastelor le trebuie cât mai mult gust. Așa că nu le fierbem în apă ci diluam o parte din sosul de paste în apă și fierbem în acel sos. Mama știe să le fiarbă într-un sos ușor diluat până sosul scade la consistența inițială dar nu recomand asta decât celor mai experimentați în bucătărie.
Apropo, țineți cont că în sos este posibil să fiarbă mai greu decât în apă, mai ales dacă sosul este acrișor.
Evident, dacă am ajuns să facem ciorbă (care e un nivel avansat în bucătăria fără sare) fierbem în ciorbă.


Adaugați gust


Rețetele de sos de paste sunt gândite pentru sare. Nu ezitați să puneți mai multe condimente. Poate niște piper sau ardei iute. Poate chiar un pic de suc de lămâie – o să fiți surprinși. Sucul de lămăie se pune la final, după ce au fiert pastele că să nu lungească timpul de fierbere.

Câteva exemple


Cu toată teoria de mai sus, pastele rămân o provocare. Favoritele mele ca rețete sunt pastele de ciorbă de vită și pastele cu oregano.
Pentru primele faceți o ciorbă de vită cât mai concentrată (mult bulion/suc de roșii fără sare, condimente, poate borș) și fierbeți în ea pastele pe urma le scoateți cu carnea și le serviți.
Pastele cu oregano sunt foarte simple: bulion, oregano, apa, usturoi, piper. Secretul este să pui mult, foarte, foarte mult oregano. Celălalt secret este să ai ingrediente de calitate. Poate și de asta mi-au ieșit cel mai bine în Italia.”

Spor la gătit și pofta bună!

Notă – Dacă ți-a fost de folos acest articol și ai și tu o rețetă fără sare pe care vrei să o împărtășești cu alți oameni, citește aici despre cum poți dona o rețetă.

Sursa foto – pexels.com

Publicat de DucesaTm

Sunt mama a doi copii minunați iar scrisul este cea mai mare pasiune a mea. Scriu pe blog despre mine, despre copii și despre cărțile pe care le citim, despre problemele cu care ne confruntăm sau despre bucuriile pe care le trăim, dar și despre mâncarea fără sare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: