Pastele sunt bune dar, din punctul meu de vedere, sunt pretențioase chiar și când le pui sare. Totul pentru că, de fapt, nu despre paste e vorba, ci despre ceea ce punem peste sau lângă ele. Sosul de paste sau, într-o salată, celelalte ingrediente, fac diferența.
Salata despre care voi scrie acum vine la pachet cu amintiri frumoase. Pe la începutul relației noastre, mergeam împreună cu soțul meu într-un anumit restaurant. În prezent restaurantul nu mai e, dar salata asta, pe care obișnuiam să o savurăm acolo, a rămas cu noi. E și printre preferatele copiilor și îmi place și mai mult pentru că pot să o fac și cu ce am prin casă, atât timp cât respect câteva reguli simple. Pe scurt, e important ca salata să conțină: paste, ceva crocant, ceva care să-i dea volum, ceva aromat și, desigur, un fel de sos. Dacă am pus toate acestea apoi putem adauga orice altceva ne place. Eu vă prezint mai jos varianta cea mai apropiată de original, cu mențiunea că am scris cantități aproximative deoarece această salată se gustă de multe ori și are darul de a putea fi preparată pe placul tuturor prin faptul că putem adapta ingredientele și cantitățile la gusturile fiecăruia. Desigur, atunci când e cazul, putem adaugă și sare direct când o servim.

Ingrediente:
– Farfalle sau alte paste asemănătoare fără sare – în cazul în care nu găsiți, puteți încerca să le preparați singuri; sunt multe rețete pe internet și pastele de casă sunt chiar mai gustoase;
– Frunzele de la o salată – orice fel de salată vă place; va da volum și un aspect foarte plăcut;
– Varză roșie sau albă- perfectă pentru că avem nevoie de ceva crocant în salata noastră – cam un sfert dintr-o varză mică sau după preferințe.
– Ardei gras roșu- o jumătate de ardei pentru gust și culoare;
– 5 roșii cherry tăiate în sferturi;
– Boabe de porumb – cam 100 de grame;
– Brânza fără sare – tăiată cuburi – cam 100 de grame;
– Pătrunjel proaspăt pentru aromă;
– Iaurt gras și/sau maioneza – în rețeta originală se folosea smântână, dar am descoperit că smântâna poate fi înlocuită și cu un iaurt gras – după gust, maxim o jum de pahar din fiecare.
– Piper – opțional
Mod de preparare
Se fierb pastele conform instrucțiunilor; se răcesc cu apă rece și se lasă să se scurgă într-o sită – nu foarte mult pentru că se vor usca.
Se taie celelalte ingrediente în bucăți potrivite. De obicei regula e să le tăiem în așa fel încât să și arate bine și să le și putem lua cu furculița.
Se amestecă toate ingredientele într-un castron mare. Se adaugă maioneza și/sau iaurtul după gust. Mai exact, puneți o lingură de maioneză și o lingură de iaurt, amestecați și gustați. Apoi mai puneți câte o lingura din fiecare, amestecați și gustați și tot așa până când ajungeți la gustul și textura potrivite pentru voi.
Puteți adăuga și alte ingrediente sau puteți omite din ingredientele propuse de mine, cu condiția să respectați regulile de mai sus. Salata este delicioasă în aproape orice formă. Spre exemplu, copiii mei nu mănâncă maioneza și pentru ei o fac doar cu smântână sau iaurt. Secretul consta, așa cum spuneam, în ingredientele care sunt adugate peste paste iar combinația de legume crocante și pătrunjel aromat este absolut delicioasă.
Poftă bună!
Sursa foto – Pexels.com