Salată de crudități

Murăturile si conservele pare că se prepară doar cu sare pentru a rezista peste iarnă. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa, iar secretul e în sterilizarea borcanelor. Știu asta de la mama mea. Eu nu m-am încumetat vreodată să fac murături fără sare, dar ea a făcut din toate pentru soțul meu și niciun borcan nu s-a stricat.

În ceea ce mă privește, am făcut, totuși, o salată de crudități. Nu știu dacă intră neapărat la categoria murături pentru că noi o consumăm foarte repede, dar știu sigur că e delicioasă chiar și fără sare. Din același motiv nu știu nici dacă, în varianta fără sare, poate fi păstrată pe timpul iernii. Puteți încerca sau puteți depozita salata în frigider.

În ceea ce privește modul de preparare și ingredientele, așa cum spuneam și pe blogul meu, din diverse motive eu nu am respectat niciodată rețeta. Vă recomand același lucru și nu pentru că ar fi ceva în neregulă cu ea, ci pentru că cel mai bun gust e acela care vă place vouă. Asta se aplică cu atât mai mult atunci când vorbim despre mâncarea fără sare. Puneți, așadar, o parte din ingrediente, amestecați bine și, după aproximativ o jumătate de oră, gustați. Repetați treaba asta până ajungeți la gustul potrivit pentru voi.

În cazul în care în familie sunt și persoane care consumă sare, împărțiți salata încă la început și adăugați și sarea. În acest caz nu prea merge să puneți sarea direct în farfurie, atunci când o consumați. Altfel se împrietenesc ingredientele dacă sunt împreună de la început.

Revenind la rețetă, o las mai jos, așa cum am primit-o și eu:

Ingrediente:

– o conopidă mare ( cam 1,5 kg)

– 1 kg. de morcovi

– 1 kg. de gogoșar (merge orice ardei roșu, dar salata e mult mai bună cu gogoșar)

– 1 țelină mare fără frunze

– 350 ml. ulei

– 350 gr. zahăr ( în caz de nevoie, poate fi înlocuit și cu miere)

– 600 ml. oțet

– piper

Mod de preparare:

Se dau pe răzătoare/chopper morcovii și țelina și se taie ardeiul și conopida în bucăți mici, dar nu foarte mici- în așa fel încât salata să poată fi consumată cu lingura/furculița.

Se amestecă și se adaugă uleiul, oțetul, zaharul, piperul și, eventual, sarea. Salata se  lasă în castronul/oala în care a fost preparată, într-un loc răcoros, până a doua zi; se amestecă din când în când. Așa cum spuneam, recomandarea mea este să nu adăugați toate aceste ingrediente la început, ci să puneți o cantitate mai mică și, de fiecare dată când amestecați, să și gustați și, eventual, să adăugați ce mai e necesar până când ajungeți la gustul dorit.

A doua zi salata se pune în borcane curate și uscate în așa fel încât legumele să fie acoperite integral de lichid. Cum spuneam, nu știu exact dacă rezistă pe timpul iernii în varianta fără sare. E mai sigur să o păstrați la frigider- exceptând, desigur, cazul în care locuiți la casă și aveți un beci foarte răcoros care poate ține loc de frigider.

Poftă bună!

Sursa foto – arhivă personală

Publicat de DucesaTm

Sunt mama a doi copii minunați iar scrisul este cea mai mare pasiune a mea. Scriu pe blog despre mine, despre copii și despre cărțile pe care le citim, despre problemele cu care ne confruntăm sau despre bucuriile pe care le trăim, dar și despre mâncarea fără sare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: