Salată de vinete

Sunt conștientă de faptul că acest articol nu-i pentru toată lumea și, în același timp, e banal pentru unii. Aproape că nici nu-mi vine să spun că-i rețetă, din moment ce singurul lucru pe care-l facem este să adăugăm ceapă și ulei peste vinete coapte. Da, ulei simplu, de floarea soarelui.

Totuși, pentru cei care au uitat sau, pur și simplu, nu s-au gândit la asta, e important să scriu acest articol.

Salata e banală, așa cum spuneam. Are, însă, un secret care nu-i la îndemâna tuturor. Vinetele se coc pe grătar. Acela adevărat, cu cărbuni încinși sub el. Sunt atât de bune încât le putem consuma ca atare. Aroma e deosebită. Atât de deosebită încât v-aș recomanda ca, în caz că aveți ocazia de a avea acces la un grătar, chiar și doar o dată pe vară, să coaceți vinete multe și-apoi să le congelați. Nu-și pierd savoarea.

Cam același gust îl au și dacă sunt coapte pe plită, iar dacă nu se poate și nu se poate și suntem blocați într-un apartament dintr-un bloc, măcar să folosim un grătar din fontă. Altfel, la cuptor,gustul e mult inferior.

Urmează apoi atenție la detalii, ca de obicei. Dar, să vedem rețeta:

Ingrediente:

– 4-5 vinete bine coapte

– 1 ceapă

– 4 -5 linguri de ulei de floarea soarelui sau, după gust, maioneză

Preparare:

Se spală vinetele, se înțeapă cu o scobitoare sau cu vârful unui cuțit și se coc pe grătar sau pe plita bine încinsă, până se înmoaie.

Se pun într-o oală acoperită cu capac și, după ce s-au răcit suficient, se descojesc- în această etapă putem apela la o lingură de lemn – și se pun într-o sită. Se gustă fiecare vânată – unele pot fi amare – și se lasă să se scurgă bine, într-o sită. După aceea se toacă cu un cuțit din lemn.

Separat, se taie ceapa mărunt. În cazul în care veți folosi maioneză, doar amestecați vinetele cu ceapa și, apoi, cu maioneza.Cantitatea de maioneză variază în funcție de gusturi. Puneți câte o lingură, amestecați și gustați. Repetați până când ajungeți la gustul potrivit pentru voi.

În cazul în care nu folosiți maioneză, adăugați ulei, puțin câte puțin, peste vinetele coapteși apoi amestecați bine, cam ca atunci când faceți maioneză, până când vinetele își schimbă culoarea și textura. La final, amestecați vinetele cu ceapa și salata e gata. Se servește neapărat cu roșii proaspete și e delicioasă, mai ales că, în cazul în care există în familie persoane care consumă sare, aceasta poate fi adaugată foarte ușor, la final. Salata e la fel de bună și nu e nicio problemă dacă sarea nu e adăugată în timpul preparării.

Pentru un plus de savoare, puteți să adăugați în salată și ardei copți. Gustul e și mai bun.

Poftă bună!

Sursa foto – arhivă personală

Publicat de DucesaTm

Sunt mama a doi copii minunați iar scrisul este cea mai mare pasiune a mea. Scriu pe blog despre mine, despre copii și despre cărțile pe care le citim, despre problemele cu care ne confruntăm sau despre bucuriile pe care le trăim, dar și despre mâncarea fără sare.

2 gânduri despre „Salată de vinete

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: