Orez cu ficat de pui

Din punctul meu de vedere, orezul se află printre cele mai puțin gustoase alimente fără sare, cu două mici excepții: atunci când îl pregătim ca desert sau atunci când îl pregătim simplu, fiert. În această ultimă variantă el aproape că nu are niciun gust, motiv pentru care nu ne deranjează prea tare și ne putem bucura, pur și simplu, de proprietățile lui și cam atât. Nu vorbesc în necunoștință de cauză. În perioada celor mai crunte grețuri din timpul sarcinii am supraviețuit cu orez simplu. Fiert în lapte, fără zahăr și fără gust.

Altfel stau lucrurile atunci când dorim să transformăm orezul într-o mâncare gustoasă. Pentru mine aceasta a fost o mare provocare. Totul până în momentul în care mi-am amintit de asocierea dintre orez și ficat. Ficatul este foarte gustos, chiar și fără sare, și poate transforma total orezul.

Rețeta de mai jos o știu de când eram aproape copil. O pregătea o doamnă care îmi era tare dragă pe vremea aceea și îmi plăcea atât de mult că am învățat-o și eu. E destul de simplă și foarte gustoasă, dar nu este și foarte aspectuoasă. Din cauza ficatului, orezul va avea o culoare puțin ciudată. Puteți rezolva acest aspect cu o lingură de bulion sau cu o roșie proaspătă.

Ingrediente:

1 ceapă

1 morcov

1 ardei roșu

1 cană de orez

4 căni de supă (se poate face și cu apă)

250 gr.ficat de pui (poate fi folosit orice fel de ficat, eu îl prefer pe cel de pui)

Piper proaspăt râșnit

Pătrunjel și mărar

Ulei

Preparare:

Se spală, se curăță și se taie ficatul în cubulețe. Se pune la prăjit/înăbușit într-o cratiță cu ulei.

Între timp se curăță legumele și se taie tot cubulețe. După ce ficatul s-a gătit puțin, se adaugă și legumele.

Se spală orezul și se adaugă și el peste legume și ficat. Se amestecă pe foc timp de 3-4 minute. Abia apoi se adaugă apa fierbinte. Se lasă să fiarbă la foc mic, eventual cu un capac, până când orezul este gata. La final se adaugă piperul, mărarul și pătrunjelul.

În cazul în care doriți și o porție cu sare, nu recomand să adăugați sarea la final. O variantă ar fi să îl gătiți în două cratițe, pentru a putea adăuga sare în timpul preparării. Cealaltă variantă, mult mai simplă și delicioasă, este să adăugați la finalul preparării parmezan alături de, desigur, sare după gust, dacă mai simțiți nevoia. Orezul cu parmezan este foarte gustos. De altfel, parmezanul poate fi adaugat și peste paste sau alte preparate gătite fără sare, atunci când într-o familie există și persoane care nu țin regim și nu dorim/putem să gătim mai multe feluri de mâncare.

Poftă bună!

Sursa foto – Pexels.com

Publicat de DucesaTm

Sunt mama a doi copii minunați iar scrisul este cea mai mare pasiune a mea. Scriu pe blog despre mine, despre copii și despre cărțile pe care le citim, despre problemele cu care ne confruntăm sau despre bucuriile pe care le trăim, dar și despre mâncarea fără sare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: